Domača stran Svetopisemska družba Slovenije - Nepridobitna družba za prevajanje in širjenje Svetega pisma       
O našem poslanstvu ...Sveto pismo na spletu ...Naša dobrodelna dejavnost ...Spletna svetopisemska knjigarna ...Povezave z drugimi bibličnimi družbami in Cerkvami ...BIBLIJA.net   - Sveto pismo na internetu

Letno branje celega Svetega pisma

Zbirka:
Zbirke odlomkov: Letno branje celega Svetega pisma (365) * Koledarsko branje celega Svetega pisma (365) * Letno branje Nove zaveze (365) * Naključni evangeljski citat (577) * Branje Psalmov (v dveh mesecih) (60) * Branje Psalmov (v enem mesecu) (30) * Mojih 30 dni s Svetim pismom (30) * E100 (100) * Naključni psalm (157) * Naključna svetopisemska molitev (194)
Želim se naročiti!

205. dan branja:

1. pismo Korinčanom 11,17-34

Zlorabe pri Gospodovi večerji
17 Ko vam to naročam, vas ne hvalim. Ne shajate se namreč tako, da bi se poboljšali. Slabši postajate. 18 Najprej tole: slišim, da so med vami razprtije, kadar se zberete kot Cerkev. In deloma verjamem. 19 Med vami pač morajo biti ločine, da se bodo med vami razkrili tisti, ki so preizkušeni. 20 Vi se res zberete, a temu se ne reče jesti Gospodovo večerjo, 21 saj se vsem mudi pojesti svojo večerjo – in tako je eden lačen, drugi pa pijan. 22 Mar nimate domov, da bi jedli in pili? Ali zaničujete Božjo Cerkev in sramotite tiste, ki nimajo? Kaj naj vam rečem? Naj vas hvalim? Glede tega vas ne hvalim.
Postavitev Gospodove večerje
23 Jaz sem namreč prejel od Gospoda, kar sem vam tudi izročil: Gospod Jezus je tisto noč, ko je bil izdan, vzel kruh 24 in se zahvalil, ga razlomil in rekel: »To je moje telo za vas. To delajte v moj spomin.« 25 Prav tako je vzel tudi kelih po večerji in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi. Kolikorkrat boste pili, delajte to v moj spomin.« 26 Kajti kolikorkrat jeste ta kruh in pijete kelih, oznanjate Gospodovo smrt, dokler ne pride.
Nevredna udeležba
27 Kdor bo torej nevredno jedel ta kruh in pil ta Gospodov kelih, se bo pregrešil nad Gospodovim telesom in krvjo. 28 Naj torej vsak sebe presodi in tako jé od tega kruha in pije iz keliha, 29 kajti kdor jé in pije, jé in pije svojo obsodbo, če ne razpoznava telesa. 30 Zato pa je med vami veliko slabotnih in bolehnih in precej jih je že zaspalo. 31 Ko bi mi presojali sami sebe, bi ne bili sojeni. 32 Ker pa nas sodi Gospod, nas vzgaja, da ne bi bili obsojeni s svetom vred. 33 Zato, bratje moji, kadar se shajate k jedi, počakajte drug drugega. 34 Če je kdo lačen, naj jé doma, da se ne boste shajali v obsodbo. Drugo bom uredil, ko pridem.

2. knjiga kraljev 4

Vdovino olje
4
Žena enega izmed preroških sinov je vpila k Elizeju in rekla: »Tvoj služabnik, moj mož, je umrl in ti veš, da se je tvoj služabnik bal GOSPODA. Prišel pa je upnik, da bi si moja sinova vzel za sužnja.« Elizej ji je rekel: »Kaj naj ti storim? Povej mi, kaj imaš v hiši!« Odgovorila je: »Tvoja dekla nima v hiši ničesar razen vrča olja.« Pa je rekel: »Pojdi k vsem sosedom naokoli in si od njih izprosi posod, praznih posod, a ne premalo! Potem pojdi domov, zakleni vrata za sabo in za sinovoma in napolni vse te posode; katera bo polna, jo postavi na stran!« Šla je torej od njega in zaklenila vrata za sabo in za sinovoma; ta dva sta prinašala posode, ona pa je nalivala. Ko so bile posode polne, je rekla sinu: »Prinesi mi še kakšno posodo!« Rekel ji je: »Ni več posode!« Tedaj se je olje ustavilo. Prišla je to povedat Božjemu možu. Rekel je: »Pojdi, prodaj olje in poplačaj dolgove. S preostankom pa preživljaj sebe in svoja sinova!«
Elizej in Šunémka
Nekega dne je Elizej potoval skozi Šuném. Tam je živela premožna žena, ki ga je pregovorila, da je obedoval pri njej. In kadar koli je potem šel mimo, je zavil tja na obed. Svojemu možu je rekla: »Glej, spoznala sem, da je tisti, ki se vselej oglasi pri nas, svet Božji mož. 10 Naredimo mu torej zidano gornjo izbico in postavimo vanjo posteljo, mizo, stol in svetilko, da se lahko umakne tja, kadar bo prišel k nam!«
11 Ko je nekega dne prišel tja, se je umaknil v gornjo izbo in tam legel. 12 Potem je rekel svojemu služabniku Gehazíju: »Pokliči to Šunémko!« Poklical jo je in stopila je k njemu. 13 Rekel mu je: »Reci ji vendar: ›Glej, skrbela si za naju s tolikšno skrbjo. Kaj lahko storim zate? Naj govorim zate pri kralju ali pri vojskovodju?‹« Rekla je: »Saj živim sredi svojega ljudstva.« 14 Pa je rekel: »Kaj naj torej naredim zanjo?« Gehazí je rekel: »Na žalost nima sina in njen mož je že star.« 15 Tedaj je rekel: »Pokliči jo!« Ko jo je poklical, je stopila k vratom. 16 Rekel je: »Ko se bo izteklo leto, v tem času, boš objemala sina.« Rekla je: »Nikar, moj gospod, Božji mož, nikar ne zbujaj svoji dekli lažnih upov!«
17 A žena je res spočela in rodila sina, ko se je izteklo leto, v istem času, kakor ji je govoril Elizej.
18 Ko je deček odrastel, je šel nekega dne k svojemu očetu med žanjce. 19 Rekel je očetu: »O moja glava, moja glava!« Ta je rekel hlapcu: »Nesi ga k njegovi materi!« 20 Vzdignil ga je in odnesel k materi. Ležal ji je v naročju do opoldne, nato pa umrl. 21 Šla je in ga položila v posteljo Božjega moža, zaprla vrata za njim in odšla. 22 Poklicala je svojega moža in rekla: »Pošlji mi, prosim, enega izmed hlapcev in eno izmed oslic. Pohitela bom k Božjemu možu in se spet vrnila.« 23 Rekel je: »Zakaj pa greš danes k njemu? Saj ni ne mlaj ne sobota.« Pa je rekla: »Ostani v miru!« 24 Nato je osedlala oslico in rekla svojemu hlapcu: »Dobro jo priganjaj in ne zadržuj me pri ježi, razen če ti bom rekla!« 25 Odšla sta torej in prišla k Božjemu možu na goro Karmel.
Ko jo je Božji mož zagledal od daleč, je rekel svojemu služabniku Gehazíju: »Glej, to je Šunémka! 26 Teci ji torej naproti in ji reci: ›Je mir s teboj, je mir s tvojim možem, je mir s tvojim otrokom?‹« Rekla je: »Mir.« 27 Ko pa je prišla k Božjemu možu na goro, se je oklenila njegovih nog. Gehazí je pristopil, da bi jo odstranil, a Božji mož je rekel: »Pusti jo, kajti njena duša je zagrenjena, GOSPOD pa mi je to prikril in mi ni naznanil.« 28 Tedaj je rekla: »Sem mar jaz prosila sina od svojega gospoda? Ali nisem rekla: ›Ne zavajaj me?‹« 29 Rekel je torej Gehazíju: »Opaši si ledja, vzemi mojo palico v roko in pojdi! Če koga srečaš, ga ne pozdravljaj, in če te kdo pozdravi, mu ne odzdravljaj. Mojo palico položi dečku na obraz!« 30 A dečkova mati je rekla: »Kakor živi GOSPOD in živiš ti, ne zapustim te!« Vstal je torej in šel za njo. 31 Gehazí je prispel pred njima in položil palico dečku na obraz; vendar ni bilo ne glasu ne znamenja življenja. Zato se je vrnil k njemu ter mu sporočil in rekel: »Deček se ni prebudil.«
32 Ko je Elizej prišel v hišo, glej, je deček ležal mrtev na njegovi postelji. 33 Vstopil je, zaprl vrata za obema in molil h GOSPODU. 34 Potem se je povzpel na posteljo in legel na dečka, del usta na njegova usta, oči na njegove oči in roke na njegove roke; in ko se je tako zleknil nanj, se je dečkovo meso ogrelo. 35 Nato je vstal in šel po sobi gor in dol, se spet povzpel in se zleknil nanj. Tedaj je deček sedemkrat kihnil, in deček je odprl oči. 36 Poklical je Gehazíja in rekel: »Pokliči to Šunémko!« Poklical jo je, in ko je prišla k njemu, je rekel: »Odnesi svojega sina!« 37 Prišla je, padla k njegovim nogam, se priklonila do tal, vzela svojega sina in odšla.
Strupena jed
38 Elizej se je vrnil v Gilgál, ko je bila lakota v deželi. Ko so preroški sinovi sedeli pred njim, je rekel svojemu služabniku: »Pristavi veliki lonec in skuhaj juho preroškim sinovom!« 39 Eden izmed njih je šel na polje, da bi nabral zelenjave. Našel je divjo ovijalko in nabral z nje poln plašč divjih bučk. Prinesel jih je in narezal v lonec z juho; niso jih namreč poznali. 40 Potem so juho nalili možem, da bi jedli. Ko pa so juho jedli, so zavpili in rekli: »Smrt je v loncu, Božji mož!« In niso mogli jesti. 41 Tedaj je rekel: »Prinesite moko!« Vrgel jo je v lonec in rekel: »Nalij ljudem, da bodo jedli!« In nič škodljivega ni bilo v loncu.
Pomnožitev kruha
42 Neki mož je prišel v Báal Šalíš in Božjemu možu prinesel v vreči kruh iz prvega žita: dvajset ječmenovih hlebov, in svežega klasja. On pa je rekel: »Daj ljudem, da bodo jedli!« 43 Njegov sluga pa je rekel: »Kako naj to postavim pred sto mož?« Tedaj je rekel: »Daj ljudem, da bodo jedli! Kajti tako govori GOSPOD: Jedli bodo in bo še ostalo.« 44 Dal je jed prednje; jedli so in še pustili po GOSPODOVI besedi.

Amos 9

Peto videnje: Uničenje svetišča
9 Posnetek poglavja
Seznam vseh posnetkov
Vabilo Svetopisemske družbe
Videl sem Gospoda stati nad oltarjem; rekel je:
Udari po nosilcu, naj se zrušijo preklade,
razbij jih na kosce na glavo njih vseh!
Tiste, ki so za njimi, pobijem z mečem,
nobeden izmed njih ne bo ušel,
nobeden izmed njih se ne bo rešil.

Ko bi se vkopali v podzemlje,
bi jih od tam vzela moja roka;
ko bi se povzpeli v nebesa,
bi jih od tam potegnil dol;
ko bi se skrili na vrh Karmela,
bi jih tam zalotil in jih vzel;
ko bi se skrili izpred mojih oči na dno morja,
bi tam ukazal kači, naj jih piči;
ko bi pred svojimi sovražniki odšli v ujetništvo,
bi tam ukazal meču, naj jih pobije.
Svoje oči sem uprl proti njim,
za húdo, ne za dobro!
Bog je gospodar vesolja
Gospod, BOG nad vojskami,
se dotakne zemlje in se zamaje,
da žalujejo vsi, ki prebivajo na njej;
vsa naraste kakor Nil
in upade kakor Nil v Egiptu;
svojo zgornjo izbo je zgradil na nebu,
svoj obok je utemeljil na zemlji;
morske vode kliče
in jih razliva po površju zemlje,
GOSPOD je njegovo ime.
Bog kaznuje Izraela kakor druge
Mar niste zame kakor etiopski sinovi,
sinovi Izraelovi, govori GOSPOD?
Mar nisem Izraela izpeljal iz egiptovske dežele,
Filistejce iz Kaftorja in Arámce iz Kira?
Glejte, oči Gospoda BOGA so uprte v pregrešno kraljestvo,
pokončal ga bom s površja zemlje,
le da ne bom do kraja pokončal hiše Jakobove,
govori GOSPOD.

Zakaj glejte, ukazujem
in prerešetal bom med vsemi narodi hišo Izraelovo,
kakor rešetajo z rešetom,
in niti kamenček ne pade na tla.
10 Pod mečem bodo umrli vsi grešniki med mojim ljudstvom,
ki pravijo: »Zlo se nam ne bliža, ne prihaja nam nasproti.«
Bog bo obnovil Davidovo kraljestvo
11 Tisti dan bom spet vzdignil
razpadlo Davidovo kočo,
zazidal bom razpoke,
vzdignil podrtine,
pozidal jo bom, kakor je bila v nekdanjih dneh,
12 da bodo podedovali ostanek Edóma
in vse narode, nad katerimi kličejo moje ime,
govori GOSPOD, ki to dela.

13 Glejte, pridejo dnevi, govori GOSPOD,
ko se bo orač približal žanjcu
in mastilec grozdja sejalcu semena;
gore bodo rosile vinski mošt,
vsi griči se bodo cedili.
14 Obrnil bom usodo svojega ljudstva Izraela,
pozidali bodo opustela mesta in jih naselili;
posadili bodo vinograde in pili njihovo vino,
naredili si bodo vrtove in uživali njihov sad.
15 Posadil jih bom v njihovi zemlji
in nikoli več ne bodo izruvani
iz njihove zemlje, ki sem jim jo dal,
govori GOSPOD, tvoj Bog.

Slovenski standardni prevod, © 1996, 1997 Svetopisemska družba Slovenije


Pobuda za redno branje Svetega pisma
Berem
Besedo
Nova zaveza v sodobnem jeziku. Brezplačno na voljo v elektronskih formatih.
Življenje
z Jezusom
Molitveno branje Svetega pisma v štirih korakih
Lectio
divina
visitor stats