Domača stran Svetopisemska družba Slovenije - Nepridobitna družba za prevajanje in širjenje Svetega pisma       
O našem poslanstvu ...Sveto pismo na spletu ...Naša dobrodelna dejavnost ...Spletna svetopisemska knjigarna ...Povezave z drugimi bibličnimi družbami in Cerkvami ...Svetopisemska družba na Facebooku  Svetopisemska družba na YouTube

[ Mobilno ]

Stara zaveza
1 Mojzes
2 Mojzes
3 Mojzes
4 Mojzes
5 Mojzes
Jozue
Sodniki
Ruta
1 Samuel
2 Samuel
1 Kralji
2 Kralji
1 Kroniška
2 Kroniška
Ezra
Nehemija
Estera
Job
Psalmi
Pregovori
Pridigar
Visoka pesem
Izaija
Jeremija
Žalostinke
Ezekiel
Daniel
Ozej
Joel
Amos
Abdija
Jona
Mihej
Nahum
Habakuk
Sofonija
Agej
Zaharija
Malahija

Devterokanonične knjige

Tobit
Judita
Estera (grška)
1 Makabejci
2 Makabejci
Modrost
Sirah
Baruh
Jeremijevo pismo
Daniel (dodatki)

Nova zaveza

Matej
Marko
Luka
Janez
Apostolska dela
Rimljanom
1 Korinčanom
2 Korinčanom
Galačanom
Efežanom
Filipljanom
Kološanom
1 Tesaloničanom
2 Tesaloničanom
1 Timoteju
2 Timoteju
Titu
Filemonu
Hebrejcem
Jakob
1 Peter
2 Peter
1 Janez
2 Janez
3 Janez
Juda
Razodetje


BIBLIJA.net   - Sveto pismo na internetu
Iskanje mesta     Iskanje besed
Odlomek:   

Kompaktni izpis
Zbirke:  SSP3  ŽJ  SSP  SSP-Op  SSP-Ref  JUB  EKU  CHR  WLF  JAP  DAL  TRB Izbiraj med vsemi zbirkami   O prevodih Navodila
JezikPodpri nas – nič te ne stane
Podpri Sveto pismo –
nič te ne stane :)

Tobit 4%2C7-12

Tobit :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Tobítova oporoka
4
Tistega dne se je Tobít spomnil denarja, ki ga je v Ragesu v medijski deželi zaupal Gabaélu, pa je rekel v svojem srcu: »Zaželel sem si umreti. Zakaj ne bi poklical svojega sina Tobija in mu povedal o tem denarju, preden umrem?« Poklical je sina Tobija, da je prišel k njemu. In rekel mu je:
»Lepo me pokoplji in spoštuj svojo mater! Ne zapuščaj je vse dni svojega življenja! Delaj, kar ji je všeč, in z nobenim dejanjem ji ne prizadeni žalosti v duhu! Spomni se, sin, koliko nevarnosti je prebila zate, ko te je nosila v svojem naročju! In ko umre, jo pokoplji poleg mene v istem grobu!
Vse dni svojega življenja, sin, se spominjaj Gospoda, in ne greši in ne prestopaj njegovih zapovedi! Vse dni svojega življenja delaj dela pravičnosti in ne hodi po poteh krivičnosti! Zakaj tisti, ki ravnajo v skladu z resnico, bodo imeli srečo v svojih delih. Vsem, ki ravnajo pravično, pomagaj iz usmiljenja s tem, kar premoreš. Ne bodi malenkosten, kadar daješ miloščino! Če vidiš siromaka, ne odvrni svojega obličja od njega, da tudi Bog ne bo odvrnil svojega obličja od tebe. Če premoreš veliko, dajaj od tega miloščino v obilju; če imaš malo, si ne pomišljaj tudi od malega izkazovati miloščino! Tako si boš nabiral lep zaklad za dneve stiske. 10 Zakaj miloščina nas rešuje smrti in nas ne pusti zaiti v temo. 11 Vsi, ki dajejo miloščino, z njo prinašajo lep dar, ki je všeč Najvišjemu.
12 Vzdrži se, sin, sleherne nečistosti in vzemi si ženo iz rodu svojih očetov! Ne jemlji si žene tujke, ki ni iz rodu tvojega očeta, zakaj potomci prerokov smo. Spomni se na naše očete Noeta, Abrahama, Izaka, Jakoba: vsi ti so se od nekdaj poročali z ženami iz svojega rodu in bili blagoslovljeni v svojih otrocih: in njihov rod bo podedoval deželo. 13 Zatorej, sin, ljubi brate svojega rodu in ne bodi v srcu prevzeten nad brati in sinovi in hčerami svojega rodu in ne bodi napuhnjen, da si ne bi maral vzeti žene izmed njih. Napuh vodi v pogubo in razkroj, lahkomiselnost te pa pripelje v ponižanje in veliko pomanjkanje, zakaj lahkomiselnost je mati lakote.
14 Človeku, ki ga najameš za delo, ne odlašaj plačila na jutrišnji dan, ampak ga izplačaj takoj! Zakaj tudi v službi Bogu boš prejel takšno plačilo. Pazi nase, sin, v vsem, kar počneš, in pokaži s svojim vedenjem, da si lepo vzgojen. 15 Kar sam sovražiš, tega tudi drugemu ne delaj! Ne pij vina do pijanosti, pijanost naj ti ne bo spremljevalka na poti. 16 Od svojega kruha dajaj lačnim in od svojih oblačil dajaj golim! Vse, kar imaš preveč, razdaj vbogajme, in kadar daješ miloščino, ne bodi mrk v obraz!
Db. naj tvoje oko ne bo nevoščljivo.
17 Svoj kruh razdajaj na pogrebu
Db. Svoj kruh dajaj na grob.
pravičnih, ne dajaj ga grešnikom! 18 Išči nasveta pri vsakem preudarnem človeku in ne zametuj koristnega nasveta!
19 Ob vsaki priložnosti hvali Gospoda Boga in ga prosi, da bi bila tvoja pota ravna in da bi vse, kar počneš in načrtuješ, vodilo k srečnemu cilju. Vsak narod nima dobrih namenov. Samo Gospod daje vse dobro, in kogar hoče, ga poniža do dna, do bivališča mrtvih.
Zapomni si te moje zapovedi, sin, naj ne izginejo iz tvojega srca!
20 In zdaj, sin, ti povem tole: v Ragesu v Mediji sem Gabaélu, Gabríjevemu sinu, zaupal deset talentov srebra. 21 Ne boj se, sin, ker smo obubožali. Veliko premoženje imaš, če se bojiš Boga in se izogiblješ vseh grehov in delaš dobra dela pred obličjem Gospoda, svojega Boga.«

Slovenski standardni prevod, © 1996, 2003 Svetopisemska družba Slovenije

Kupi Sveto pismo v obliki e-knjige ali si naloži brezplačno svetopisemsko literaturo!

Pobuda za redno branje Svetega pisma
Berem
Besedo
Nova zaveza v sodobnem jeziku. Brezplačno na voljo v elektronskih formatih.
Življenje
z Jezusom
Zadnja sprememba programa:  10.10.2016, do zdaj izpisanih odlomkov: 1.187.098.827, danes: 165.199
Čas izvajanja programa: 0.01s
visitor stats