Svetopisemska razstava

I. Zgodovinski del

ŠofarŠOFÁR

Kozlov rog (prim. 2 Mz 19,16), obredno trobilo pri bogoslužju v templju in v shodnicah.

MezuzaMEZUZÁ

Db. podboj. Puščica, v kateri je pergamentni zvitek z besedilom 5 Mz 6,4-9 in 5 Mz 11,13-21. V judovski hiši (stanovanju) je pritrjena na desni podboj pri vhodu v prostor. Verni Jud se je pri vstopu dotakne z roko in zraven moli blagoslovno molitev.

MenoraMENORA

Pomanjšan model sedmeroramega svečnika (prim. 2 Mz 25,31-37), kakršen je stal v svetem šotoru in potem v templju; najstarejši judovski narodni simbol.

Molitveni jermeniMOLITVENI JERMENI

Hebr. tefilím; gr. phylaktéria; prim. Mt 23,5. Dve (zapečateni) usnjeni škatlici, ki ju judovski moški z jermeni pritrjujejo na čelo in na levi nadlaket. To nosijo pri jutranji molitvi ob delavnikih. Vsebujeta štiri na pergament zapisane odlomke iz Postave: 2 Mz 13,1-10.11-16; 5 Mz 6,4-9; 11,13-21. Običaj je nastal iz dobesedne razlage 5 Mz 6,8.

Čaša blagoslovaČAŠA BLAGOSLOVA

Obredna posoda za blagoslov (hebr. qidúš) pri blagoslovnih molitvah nad vinom ob sobotah in pri prazničnih obedih.

ToraTORA

Pomanjšan model ohišja, v katerem je spravljen pergamentni zvitek z na roko prepisanim Mojzesovim Peteroknjižjem v hebrejščini. Tak zvitek Judje uporabljajo za branje pri bogoslužju. Hranijo in prenašajo ga s posebnim spoštovanjem. Navit je na palici z ročajema, da ga je mogoče lepo odvijati in zavijati od začetka do konca.

Krožnik za pashalno večerjoKROŽNIK ZA PASHALNO VEČERJO

Na njem so označeni oddelki za predpisanih šest različnih jedi pri pashalni (velikonočni) večerji: kos jagnjetine, grenka zelišča, jajce, zelenjava, zelena solata in kis ali slana voda.

TalitTALIT

Molitveni plašč (včasih bolj podoben šalu) z resicami (čopki) na vseh štirih vogalih (prim. 4 Mz 15,38-41). Moški ga nosijo predvsem pri jutranjem bogoslužju. Zelo pravoverni Judje si ga nadenejo že doma, ko se napotijo v shodnico (sinagogo).

pokrivaloPOKRIVALO

V zadnjih 2000 letih je pravilo naj ima judovski moški – za ženske to velja že od nekdaj – vsaj pri molitvi in študiju Svetega pisma pokrito glavo. Oblike so različne. Danes je vsaj taka kapica (hebr. kipá) tudi na ulici vedno bolj znamenje pripadnosti judovskemu narodu.

SATELITSKI POSNETEK PALESTINE

Lepo se vidi razbrazdanost osrednjega hribovitega sveta s prečnimi dolinami in depresija (dolina pod morsko gladino) jordanskega jarka z obema jezeroma: Genezareškim jezerom ali Galilejskim morjem na severu in Mrtvim morjem na jugu.

Satelitski posnetek PalestineUvod ] [ I. Zgodovinski del ] [ II. Prevajalski del ] [ III. Umetniški del ]