Domača stran Svetopisemska družba Slovenije - Nepridobitna družba za prevajanje in širjenje Svetega pisma       
O našem poslanstvu ...Sveto pismo na spletu ...Naša dobrodelna dejavnost ...Spletna svetopisemska knjigarna ...Povezave z drugimi bibličnimi družbami in Cerkvami ...BIBLIJA.net   - Sveto pismo na internetu

Letno branje celega Svetega pisma

Zbirka:
Zbirke odlomkov: Letno branje celega Svetega pisma (365) * Koledarsko branje celega Svetega pisma (365) * Letno branje Nove zaveze (365) * Naključni evangeljski citat (577) * Branje Psalmov (v dveh mesecih) (60) * Branje Psalmov (v enem mesecu) (30) * Mojih 30 dni s Svetim pismom (30) * E100 (100) * Naključni psalm (157) * Naključna svetopisemska molitev (194)
Želim se naročiti!

344. dan branja: 3 Jn 1; Ezk 16; Iz 45

3. Janezovo pismo 1

TRETJE JANEZOVO PISMO
Pozdrav
1 Posnetek poglavja
Seznam vseh posnetkov
Vabilo Svetopisemske družbe
Starešina ljubemu Gaju, ki ga ljubim v resnici.
Ljubi, prosim Boga, da bi ti šlo v vsem dobro in bi bil zdrav, kakor gre dobro tvoji duši. Zelo sem se razveselil bratov, ki so prišli in pričevali za tvojo resnico, kako živiš v resnici. Nimam večjega veselja, kakor je to, da slišim, kako moji otroci živijo v resnici.
Sodelovanje in nasprotovanje
Ljubi, zvesto ravnaš, kar koli storiš za brate, in sicer za tuje. Ti so pred Cerkvijo pričali za tvojo ljubezen. Dobro boš storil, če jih boš oskrbel za pot, kakor je prav pred Bogom. Odšli so namreč na pot zaradi Imena in niso nič jemali od poganov. Mi smo torej dolžni podpirati take ljudi, da bomo tudi sami postali sodelavci resnice.
Napisal sem nekaj Cerkvi. Toda Diotréf, ki hoče biti med njimi vodilni, nas ne sprejema. 10 Zato ga bom, kadar pridem, spomnil na dela, ki jih počne, ko nas obrekuje s hudobnimi besedami. Pa mu to še ni dovolj. Niti bratov ne sprejema in tistim, ki bi jih radi sprejemali, preprečuje in jih meče iz Cerkve.
11 Ljubi, ne posnemaj hudega, ampak to, kar je dobro. Kdor dela dobro, je od Boga; kdor pa dela húdo, Boga ni videl. 12 Za Demetrija pa pričujejo vsi, tudi sama resnica, in tudi mi pričujemo zanj, veš pa, da je naše pričevanje resnično.
Sklepni pozdrav
13 Veliko bi ti lahko še napisal, pa ti nočem pisati s črnilom in peresom. 14 Upam pa, da se v kratkem vidiva in se pogovoriva iz oči v oči. 15 Mir s teboj! Pozdravljajo te prijatelji. Pozdravi prijatelje, vsakega po imenu.

Ezekiel 16

Prestolnica Jeruzalem – sprijena mladenka
16 Posnetek poglavja
Seznam vseh posnetkov
Vabilo Svetopisemske družbe
Zgodila se mi je GOSPODOVA beseda, rekoč: Sin človekov, oznani prestolnici Jeruzalem njene gnusobe in reci: Tako govori Gospod BOG prestolnici Jeruzalem: Tvoj izvir in tvoj rod je iz kánaanske dežele, tvoj oče je Amoréjec, tvoja mati Hetejka. Ob tvojem rojstvu, na dan, ko si bila rojena, ti niso odrezali popkovine, niso te skrbno umili z vodo, niso te odrgnili s soljo ne povili v plenice. Nobeno oko se te ni usmililo, da bi ti bilo storilo katero teh reči iz sočutja do tebe. Odvrgli so te na polje, ker se jim je tvoje življenje gnusilo na dan tvojega rojstva.
Tedaj sem šel mimo tebe in sem videl, kako si cepetala v svoji krvi. In rekel sem ti v tvoji krvi: »Živi!« Da, rekel sem ti v tvoji krvi: »Živi!« Rast sem ti dal kakor cvetici na polju. Rastla si, postala si velika in se razvila v lepotico: prsi so se ti napele in lasje so ti zrastli. Bila pa si še naga in gola.
Tedaj sem spet šel mimo tebe in te videl. In glej, bil je tvoj čas, čas ljubezni. Razgrnil sem čezte krajec svojega plašča in pokril tvojo goloto. Prisegel sem ti in sklenil zavezo s teboj, govori Gospod BOG, in postala si moja. Nato sem te umil z vodo, spral s tebe tvojo kri in te mazilil z oljem. 10 Oblekel sem te v pisano vezenino, ti obul usnjene sandale, te opasal s tenkim platnom in ogrnil s svilo. 11 Okrasil sem te z nakitom, zapestnici sem ti del na roke in ogrlico okoli vratu. 12 Dal sem ti obroček v nos, uhane v ušesa in lepo krono na glavo. 13 Okrašena si bila z zlatom in s srebrom, tvoja obleka je bila iz tenkega platna, iz svile in pisane vezenine. Kruh iz bele moke, med in olje si uživala. Postala si zelo zelo lepa, vredna kraljevske časti. 14 Tvoje ime je prodrlo med narode zaradi tvoje lepote. Saj je bila popolna, zavoljo sijaja, ki sem ti ga nadel, govori Gospod BOG.
15 A preveč si se zanašala na svojo lepoto: zaradi svojega slovesa si se začela vlačugati. Vsakemu, ki je šel mimo, si se ponudila za vlačugo, postala si njegova. 16 Vzela si nekaj svojih oblačil, si naredila živobarvne višine in se vlačugala ob njih – to bi se vendar ne smelo zgoditi! 17 Vzela si svoje lepe dragotine iz mojega zlata in srebra, ki sem ti jih dal, naredila si si podobe malikov in se vlačugala z njimi. 18 Vzela si tudi svoja pisana vezena oblačila, jih pokrivala z njimi in polagala prednje moje olje in kadilo. 19 Moj kruh, ki sem ti ga dal, beli kruh, olje in med, s čimer sem te hranil, si polagala prednje v prijeten vonj. To se je dogajalo, govori Gospod BOG. 20 Vzela si sinove in hčere, ki si mi jih rodila, in si jih žrtvovala njim v hrano. Ti je bilo vlačuganje premalo, 21 da si klala moje sinove in jim jih izročala v žgalno daritev? 22 In pri vseh svojih gnusobah in vlačuganju se nisi spomnila dni svoje mladosti, ko si bila naga in gola in si cepetala v svoji krvi.
23 Po vseh svojih hudobijah – gorje, gorje ti, govori Gospod BOG24 si si pozidala obokan hram in postavila vzpetino za malike na vsakem trgu. 25 Na vsakem križišču si si pozidala svojo vzpetino, da si skrunila svojo lepoto, se prodajala vsakemu, ki je šel mimo, in množila svoje vlačuganje. 26 Vlačila si se s sinovi Egipta, s svojimi pohotnimi sosedi, in množila svoje vlačuganje, da bi me izzivala. 27 Glej, iztegnil sem roko zoper tebe, ti zmanjšal odmerjeni živež in te izročil na milost in nemilost tvojim sovražnicam, hčeram Filistejcev, ki so se sramovale tvoje razuzdanosti. 28 V svoji nenasitnosti si se vlačugala tudi z Asirci; da, tudi z njimi si se vlačila, pa se še nisi nasitila. 29 Množila si svoja vlačuganja z deželo kramarjev, s Kaldejo. A še s tem se nisi nasitila.
30 Kako hlastajoče je bilo tvoje srce, govori Gospod BOG, ko si počenjala vse to, ta dela gospodovalne vlačuge! 31 Ko si si zidala obokan hram na vsakem križišču in si na vsakem trgu postavljala vzpetino, nisi bila kakor vlačuga, saj nisi marala plačila, 32 temveč kakor prešuštnica, ki si namesto svojega moža jemlje tujce. 33 Vsem vlačugam dajejo darilo, ti pa si sama dajala darila vsem svojim ljubimcem in jih s tem podkupovala, da bi se z vseh strani prihajali k tebi vlačugat. 34 V tvojem vlačuganju se je pri tebi godilo nasprotno kot pri drugih ženskah: nihče te ni silil k vlačuganju in sama si dajala plačilo, niso drugi tebi plačevali. Sprevrgla si se!
35 Zato, vlačuga, poslušaj GOSPODOVO besedo! 36 Tako govori Gospod BOG: Ker si se vdajala svoji pohoti, razkrivala pri vlačuganju svojo nagoto pred ljubimci in pred vsemi gnusnimi maliki, in zaradi krvi tvojih otrok, ki si jim jih žrtvovala, 37 glej, zaradi tega zberem vse tvoje ljubimce, ki si jim bila všeč, vse, ki si jih ljubila, in vse, ki si jih sovražila. Zberem jih zoper tebe z vseh strani in razkrijem vpričo njih tvojo nagoto, da bodo videli vso tvojo goloto. 38 Sodil te bom, kakor se sodijo prešuštnice in morilke: predam te krvi svojega srda in svoje ljubosumnosti, 39 dam te njim v roke, da podrejo tvoj obokani hram in porušijo tvoje vzpetine, ti slečejo oblačila, ti poberejo lepe dragotine in te pustijo nago in golo. 40 Nato pripeljejo zoper tebe zbor: kamnali te bodo in te prebodli z meči. 41 Tvoje hiše bodo požgali z ognjem in vpričo množice žená izvršili sodbe nad tabo. Tako bom naredil konec tvojemu vlačuganju in tudi plačila ne boš več dajala. 42 Utešil bom svoj srd nad teboj in moja ljubosumnost se umakne od tebe; pomiril se bom in se ne bom več jezil. 43 Ker se nisi spomnila dni svoje mladosti in si me izzivala z vsem tem, ti bom še jaz spravil tvoje ravnanje na glavo, govori Gospod BOG.
Mar nisi uganjala razuzdanosti pri vseh svojih gnusobah? 44 Glej, vsak sestavljavec pregovorov bo na tvoj račun uporabil zbadljivko in rekel: »Kakršna mati, takšna hči!« 45 Ti si res hči matere, ki se je naveličala svojega moža in otrok, in sestra svojih sestrá si, ki so se naveličale svojih mož in otrok. Vaša mati je Hetejka in vaš oče je Amoréjec. 46 Tvoja starejša sestra, ki s svojimi hčerami prebiva na tvoji levici, je Samarija; tvoja mlajša sestra, ki s svojimi hčerami prebiva na tvoji desnici, je Sódoma. 47 Premalo ti je bilo, da bi hodila po njunih potih in delala gnusobe kakor oni dve: kmalu si ravnala huje kakor oni dve na vseh svojih potih. 48 Kakor jaz živim, govori Gospod BOG, še Sódoma, tvoja sestra, in njene hčere niso počenjale tega, kar si počenjala ti in tvoje hčere. 49 Glej, tole je bila krivda tvoje sestre Sódome: s svojimi hčerami vred je bila napuhnjena zaradi obilja kruha in brezskrbnega pokoja in ni pomagala stiskanim in revnim. 50 Prevzetne so postale in počenjale gnusobo pred menoj; tedaj sem jih odstranil, kakor si videla. 51 Samarija ni zagrešila niti polovice tvojih grehov. Ti si množila svoje gnusobe bolj kakor oni dve. Svoji sestri si po svoje opravičila spričo vseh svojih gnusob, ki si jih zakrivila. 52 Nôsi torej tudi ti svojo sramoto, ker si posredovala v prid svojih sester; saj sta po tvojih grehih, s katerimi si se gnusneje pregrešila kakor oni dve, pravičnejši od tebe. Sramuj se torej in nôsi svojo sramoto, ker si po svoje opravičila svoji sestri.
53 Obrnil bom njihovo usodo, usodo Sódome in njenih hčerá ter usodo Samarije in njenih hčerá. Obrnil bom tudi tvojo usodo v njihovi sredi, 54 da boš nosila svojo sramoto in se sramovala vsega, kar si počela, ko si jima v tolažbo. 55 Tvoja sestra Sódoma in njene hčere se vrnejo v svoje prejšnje stanje; prav tako se Samarija in njene hčere vrnejo v svoje prejšnje stanje, tudi ti in tvoje hčere se vrnete v svoje prejšnje stanje. 56 Mar ni bila tvoja sestra Sódoma kot zbadljivka v tvojih ustih na dan tvojega napuha, 57 preden se je razkrila tvoja hudobija? Zdaj pa si ti posmeh hčeram Arámcev in vsem okoli nje, hčeram Filistejcev, ki te vsepovsod zasmehujejo. 58 Tako nosiš kazen za svojo razuzdanost in za svoje gnusobe, govori GOSPOD.
59 Tako namreč govori Gospod BOG: Ravnal sem s tabo, kakor si ravnala ti, ki si poteptala prisego in prelomila zavezo. 60 Vendar se bom spomnil svoje zaveze s tabo v dneh tvoje mladosti in bom sklenil s teboj večno zavezo. 61 Tedaj se boš spomnila svojih poti in se sramovala, ko vzamem tvoje sestre, tako starejše kakor mlajše od tebe, in ti jih dam za hčere, vendar ne zaradi zaveze s teboj. 62 Da, svojo zavezo sklenem s teboj in tedaj spoznaš, da sem jaz GOSPOD63 da se osramočena spomniš tega in od sramu ne odpreš več ust, ko ti odpustim vse, kar si počela, govori Gospod BOG.

Izaija 45

Kir je Božji poslanec
45 Posnetek poglavja
Seznam vseh posnetkov
Vabilo Svetopisemske družbe
Tako govori GOSPOD svojemu maziljencu,
Kiru, ki sem ga prijel za desnico,
da pred njim porazim narode
in odpašem ledja kraljem,
da pred njim odprem duri
in nobena vrata ne ostanejo zaprta.
Jaz bom hodil pred teboj
in zravnaval okope,
razbijal bronasta vrata
in lomil železne zapahe.
Dal ti bom skrite zaklade,
bogastva v skrivališčih,
in spoznal boš, da sem jaz GOSPOD,
ki sem te poklical po imenu, Izraelov Bog!
Zaradi svojega služabnika Jakoba
in svojega izvoljenca Izraela
sem te poklical po imenu
in te odlikoval, ne da bi me bil poznal.
Jaz sem GOSPOD in drugega ni,
razen mene ni nobenega Boga,
opasal sem te, ne da bi me bil poznal.
Naj spoznajo od sončnega vzhoda in zahoda,
da ni nobenega razen mene,
jaz sem GOSPOD in drugega ni.
Delam svetlobo in ustvarjam temo,
narejam mir in ustvarjam gorje,
jaz, GOSPOD, delam vse to.

Rosite, nebesa, od zgoraj
in oblaki naj dežujejo pravičnost.
Odpre naj se zemlja in rodi rešitev,
naj hkrati požene pravičnost,
jaz, GOSPOD, sem to ustvaril.
Bog brani svojo odločitev
Gorje mu, kdor se prepira s svojim upodabljavcem,
on, črepinja med prstenimi črepinjami.
Mar pravi glina svojemu lončarju: »Kaj delaš?«
ali: »Tvoj izdelek ni nikakršno ročno delo.«
10 Gorje mu, kdor reče očetu: »Čemu oplajaš?«
ali ženi: »Čemu rojevaš?«
11 Tako govori GOSPOD,
Sveti Izraelov in njegov upodabljavec:
Mar me boste zasliševali glede mojih otrok
in mi ukazovali glede dela mojih rok?
12 Jaz sem naredil zemljo
in ustvaril človeka na njej,
jaz sem s svojimi rokami razprostrl nebo
in poveljujem vsej njegovi vojski.
13 Jaz sem ga obudil s pravičnostjo
in bom zravnal vse njegove poti.
On bo pozidal moje mesto
in odpustil moje izgnance,
brez kupnine in brez odškodnine,
govori GOSPOD nad vojskami.
Izraelov Bog je edini rešitelj
14 Tako govori GOSPOD:
Bogastvo Egipta, blago Etiopije
in postavni Sabéjci
bodo prišli k tebi in bodo tvoji,
hodili bodo za teboj.
Prišli bodo v okovih
in se poklonili pred teboj.
Prosili te bodo:
»Le pri tebi je Bog, drugega ni,
drugje ni Boga.«
15 Resnično, ti si skriti Bog,
Bog Izraelov, rešitelj.
16 Osramočeni in zmedeni bodo vsi hkrati,
izdelovalci malikov bodo razočarani odšli.
17 Izraela pa bo GOSPOD odrešil
z večnim odrešenjem.
Ne boste osramočeni in ne zmedeni,
nikoli ne!

18 Kajti tako govori GOSPOD,
ki je ustvaril nebo.
On je Bog, ki je upodobil zemljo in jo naredil,
on jo je utrdil.
Ni je ustvaril kot zmešnjavo,
za bivanje jo je oblikoval.
Jaz sem GOSPOD in drugega ni.
19 Govoril nisem na skrivnem,
v kakšnem temnem kotu zemlje.
Nisem rekel Jakobovim potomcem:
»Iščite me v zmešnjavi!«
Jaz, GOSPOD, govorim pravičnost,
oznanjam, kar je prav.

20 Zberite se in pridite,
pristopite vsi skupaj, ubežniki izmed narodov:
oni ne spoznajo,
nosijo lesenega malika
in molijo k bogu,
ki ne more rešiti.
21 Oznanite in predložite,
posvetujte se skupaj:
kdo je to dal slišati oddavnaj,
od tedaj oznanil?
Mar ne jaz, GOSPOD,
saj razen mene ni Boga,
pravičnega Boga in rešitelja
ni poleg mene.

22 Obrnite se k meni in rešite se,
vsi konci zemlje,
kajti jaz sem Bog in drugega ni.
23 Sam pri sebi sem prisegel,
iz mojih ust je prišla pravičnost,
beseda, ki se ne bo vrnila:
meni se bo upogibalo vsako koleno,
prisegal vsak jezik.

24 »Samo v GOSPODU,« mi bo vsak rekel,
»je pravičnost in moč.«
K njemu bodo prišli in bodo osramočeni
vsi, ki so razdraženi proti njemu.
25 V GOSPODU bodo našli pravičnost in se hvalili
vsi Izraelovi potomci.

Slovenski standardni prevod, © 1996, 1997 Svetopisemska družba Slovenije


Pobuda za redno branje Svetega pisma
Berem
Besedo
Nova zaveza v sodobnem jeziku. Brezplačno na voljo v elektronskih formatih.
Življenje
z Jezusom
Molitveno branje Svetega pisma v štirih korakih
Lectio
divina